Gündeme Dair Bilgilendirme (02.04.2025)

Sultanımız Şeyh Seyyid Muhammed Saki Elhüseyni Hazretleri (k.s), vefata müteakip ilan ettiği 10 maddelik beyanname ile Serhendi Gönüllülerinin yol haritasını belirlemiştir. Ancak art niyetli bazı çevreler, bu süreçte beyanname maddelerini çarpıtarak, dokuz doğrunun yanına bir yanlışı gizleme yöntemiyle söylemleri manipüle etmeye çalışmıştır. Bu doğrultuda faaliyet gösteren bazı sosyal medya hesaplarının isimleri daha önce zikredilerek, ümmet bu tür yanıltıcı girişimlere karşı bilinçli olmaya davet edilmiştir.

İlgili kişi ve hesaplar, 10 maddelik beyannameye atıfta bulunarak, ticaretin yasaklandığı ve “Hiçbir ticari ve ekonomik faaliyette bulunulmayacağı” şeklinde bir duyurunun yapıldığı iddiasını ortaya atmıştır. Bu söylem baştan sona yalandır. 10 maddelik beyannamede ticaret konusu şu şekilde ele alınmıştır: “Dergâhlarda ticaret ve siyaset konuşmak yasaktır. Dergâh bunların yeri değil, irşad yeridir.” Ayrıca “Hizmetlere hayır yapmak isteyenler için teşvik vardır ama telkin yoktur.” ifadesiyle de bu husus net bir şekilde açıklığa kavuşturulmuştur.

Asli vazifemiz olan ilim, irşad ve eğitim alanlarındaki hizmetlerin daha tertipli ve kesintisiz bir şekilde sürdürülebilmesi için maddi gerekliliklerin olduğu aşikârdır. Bununla birlikte, ümmetin bu hizmetlere destek olma talep ve iradesi de göz ardı edilemez. Müberra dinimiz İslam, helâl ticareti teşvik etmiştir. Seyyid Muhammed Saki Hazretleri (k.s), Gavs-ı Sani Hazretleri’nin (k.s) müsaadesiyle yıllar önce, bu ticari faaliyetlerin temellerini bizzat atmıştır. Ancak bu ticaretin usul ve sınırlarını da açıkça ortaya koymuş, büyüklerin isim ve resimlerinin kullanılarak ticaret yapılmasının bu yola ihanet olduğunu belirtmiştir. Bu dönemde, ticari faaliyetler, dergâhlarda asli gündem yapılmadan, herhangi bir zorlama ve baskı olmadan yürütülmeye devam etmiştir.

Seyyid Muhammed Saki Hazretleri (k.s), Hayat Dengemiz isimli eserin 2013 yılına ait olan baskısında şu ifadelere yer vermiştir:

“Bizim yaptığımız bazı işler ticari amaçlıdır. Ticaret iki şekilde yapılır. Birinde, bakırı yaldızlayıp altın diye satarlar. Bu aldatmaktır, haramdır, dine ve insanlığa ihanettir. İkincisi, altını altın değerinde, gümüşü gümüş fiyatında, bakırı da bakır kıymetinde satmaktır. Bu helâldir, hayırdır, hizmettir.”

Günümüzde yürütülen ticari faaliyetler de, 10 maddelik beyanname esas alınarak ve Seyyid Muhammed Saki Hazretleri’nin (k.s) yıllar önce belirttiği bu usullere sadık kalınarak, aslına uygun bir biçimde sürdürülmektedir. Bu çalışmalarda, maddeyi mana için kullanma düsturu ön planda tutulmuş ve vesilelerin tamamen ticari bir metaya dönüşmemesi gözetilmiştir. Öncelikli gaye, ümmetin yararını gözetmektir. Ticaret, dergâhlarda asli gündem maddesi haline getirilmemiş, hiçbir zorlama veya dayatma söz konusu olmamış; hizmetler, kardeşlik ruhu içinde yürütülerek ilk günkü saf haline geri döndürülmüştür.

Seyyid Muhammed Saki Hazretleri (k.s), hizmet usulü ve ticaret anlayışını 18 Ocak 2025 tarihinde vakıf sorumlularına hitaben şu sözleriyle ifade etmiştir:

  • Teşvik var, zorlama yok. Ticareti zorla yapmıyoruz. Helâl ticaret yapıyoruz. Asli vazifemiz olan irşad faaliyetlerine yöneleceğiz. İrşadı kitapla, dergiyle yapacağız.
  • Ümmet-i Muhammed’e hizmet etmek zorundayız. Sorumlular, hocalar ve vekiller, tüm hizmetleri anlatmalıdır. Hizmetlerden haberdar etmezsek, biz sorumluyuz. Vakıf sorumluları manevi baskı yapmasın ama hizmetleri anlatması gerekir. Ancak eski dönemde olduğu gibi “Başkanı dinlemezsen haşa haşa Resûlullah’ı (s.a.v) dinlemedin” gibi yalanlar asla söylenmemelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir