KURBAN İBADETİNİN RUHUNU ANLAMAK VE ANLATMAK GEREK

Kurban bayramı biz kullara bir müjde olduğu kadar, teslimiyet ve tevekkülü de hatırlatan mübarek bir zaman dilimidir. Allah’ın emrine uyup oğlunu kurban etmeyi kabul eden Hz. İbrahim Efendimiz’in (a.s) tevekkülünü ve Allah’a kurban olmaya razı olan Hz. İsmail Efendimiz’in (a.s) teslimiyetini müminlere her sene yeniden hatırlatır. O nedenle bayramlarda kurbanlarımızı bunları düşünerek kesmeye gayret etmeliyiz. Bu şuuru kazanmaları, bayramın manevi bereketinden nasiplenmeleri için çocuklarımıza da, Hz. İbrahim ile Hz. İsmail’in kıssasını ve neden kurban kestiğimizi anlatmalıyız.

ÇOCUKLARA KURBAN İBADETİNİN RUHUNU ANLATMALI

Böyle yapılmadığı zaman görüyoruz ki kurban kesmek, başkaları tarafından hayvan boğazlamak gibi gösteriliyor çocuklarımıza. Onlar da bu ifadelerden etkilenip kurbanı hayvana eziyet olarak algılıyorlar. Oysa bilinmeli ki kurban basit bir hayvan kesme olayı değildir. Nitekim Allah Teala ayet-i kerimede “Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat ona sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele” buyurur. (Hac, 37) Allah kurban kesme emriyle biz kullarını imtihan etmekte, takvamızı, ilahi emre itaatteki titizliğimizi, Allah’a yakınlık derecemizi ölçmektedir.

KURBAN SADECE HAYVAN KESMEK DEĞİLDİR

Kurbanın sadece hayvan kesme, kan akıtma kısmına vakıf olan çocuklar, az önce belirttiğimiz art niyetli propagandanın da etkisiyle olayı sanki bir vahşet gibi algılamaya devam eder. Anne babaların yapması gereken hayatın da ölümün de tüm yaratılmışlar için doğal bir şey olduğunu ve bunun Allah yolunda olması gerektiğini anlatmaktır. Allah için şehit olmak da içerisinde ölüm bulunan bir durumdur. Ancak hiçbirimizin şehitliğe ve şehitlere dair olumsuz bir hissi, düşüncesi yoktur. Kurban kesmek de böyle olmalı; müminler bu ibadetin ruhunu anlamaya ve anlatmaya çalışmalıdır. Bunun için de önce kendi niyetlerini tazelemelidir.

KURBAN KESMENİN FAZİLETİ

Peygamber Efendimiz (s.a.v) buyurmuştur ki: “Ademoğlu kurban bayramı günü, Allah katında kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmamıştır. Şüphesiz o kesilen kurban kıyamet günü boynuzları ve kılları ile gelir. Hiç şüphe yok ki, kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında kabul görür. Öyle ise gönüllerinizi kurban ile hoş edin.”
Yine Peygamber Efendimiz (s.a.v), Hz. Fatıma’ya (r.a), “Ey Fatıma! Kalk ve kurbanının yanına giderek (onun kesilmesine) şahit ol! Zira ondan akıp yere düşen ilk kan ile birlikte Allah Teala’nın senin geçmiş günahlarını bağışlaması vardır” dedi. Hz. Fatıma (r.a), “Ya Rasulullah, bu durum sadece bize mi özel yoksa bütün müminler için de geçerli mi?” diye sordu. Rasulullah (s.a.v), “Bütün müminler için…” buyurdu.

Hasılı, kurban Rabbimiz’e itaat, teslimiyet ve tevekkülümüzün göstergesidir. Kestiğimiz kurbanların kabul olması duası ile bayramınız mübarek olsun.

•••

İLK KURBAN BAYRAMI

Peygamber Efendimiz (s.a.v) hicretin ikinci senesinde, Sevik Gazvesi’nden sonra Medine’ye geldiğinin ertesi günü, (Zilhicce’nin onuncu günü) müminlerle birlikte mescitte ezansız ve kametsiz iki rekat namaz kıldı ve hutbe okudu. Bu hutbede müminlere kurban kesmelerini emretti. Peygamber Efendimiz (s.a.v), satın aldığı semiz, boynuzlu beyaz iki koçtan birini keserken, “Allahım! Bu, senin birliğine ve senden bana gelenlere iman eden bütün ümmetim namınadır” diye buyurdu. İkincisini keserken de şöyle buyurdular: “Allahım! Bu da, Muhammed ve Muhammed’in ev halkı içindir.” Bu kurbandan kendileri, ev halkı ve yoksullar yediler. İşte İslam’daki ilk kurban bayramı budur.

•••

Allah Teala Kur’an-ı Kerim’de buyurur ki: “Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık. İşte sizin ilahınız bir tek ilahtır. Şu halde yalnız ona teslim olun. Alçak gönüllüleri müjdele!” (Hac, 34) Kurban Allah Teala’ya yaklaşma ve O’nun rızasını kazanma vesilesidir.

Muhammed Saki ELHÜSEYNİ

Kaynak: SEMERKAND AİLE